Jadłospis

JADŁOSPIS DLA DZIECI W PRZEDSZKOLU

 

PONIEDZIAŁEK 25.03.2019

Śniadanie: chleb mistrza, chleb wieloziarnisty z masłem, sałata, polędwica drobiowa z warzywami, zielony ogórek, rzodkiewka, kawa zbożowa z mlekiem A: (1,7)

II śniadanie:  kakao, krążki ryżowe A:(7)

Obiad: kotleciki z  mięsa mielonego drobiowo wieprzowego w sosie koperkowym, ziemniaki z koperkiem, marchewka mini z kalafiorem, woda z cytryną A:(1,3, 7)

WTOREK 26.03.2019

Śniadanie: chleb mistrza, chleb wieloziarnisty z masłem, pasta z białego sera z dodatkiem szynki gotowanej, rzodkiewki i szczypiorku, herbata owocowa A:(1,7)

 II śniadanie:  jabłko, gruszka

Obiad : jajko sadzone, ziemniaki z koperkiem. mizeria na jogurcie naturalnym z dodatkiem zakwaszanej śmietany , kompot z jabłek A:(1,3,7)

ŚRODA 27.03.2019

Śniadanie: chleb mistrza, chleb wieloziarnisty z masłem i powidłami śliwkowymi, płatki kukurydziane z mlekiem , herbata  z cytryną A:(1,7)

II śniadanie:   warzywa do chrupania – marchewka, rzodkiewka, ogórek zielony, papryka

Obiad:  zupa krupnik z dodatkiem zieleniny,  pierogi leniwe polane masłem, tarta marchewka, woda z cytryną A:(1,7,9)

CZWARTEK 28.03.2019

Śniadanie: chleb mistrza, chleb wieloziarnisty z masłem, sałata,  polędwica sopocka, pomidor, ogórek kiszony, szczypiorek , kawa zbożowa z mlekiem A:(1,7)

II śniadanie: kaszka manna z dodatkiem kiwi A:(7)

Obiad:  kotleciki drobiowe panierowane w płatkach owsianych, ziemniaki z koperkiem, surówka z białej kapusty z dodatkiem zieleniny polana oliwą z oliwek   A:(1,3)

PIĄTEK 29.03.2019

Śniadanie: chleb mistrza, chleb wieloziarnisty, z masłem, sałata ser smażony, pomidor, szczypiorek, papryka, herbata z cytryną A:(1,7)

II śniadanie: jogurt naturalny z brzoskwiniami i rodzynkami A:(7)

Obiad: filet z morszczuka z warzywami, ziemniaki z koperkiem, woda z cytryną  A:( 1,4,9)

 

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardiumoccidentale), orzechy pekan (Caryaillinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne